Leden schrijven.


Wedstrijd  Denemarken Nederland  op  29 augustus 2015 bij de Historical Shooting Club Funen In Vissenbjerg,  Denemarken.

 


 

V

rijdag, werden wij op de schietbaan verwelkomd door de voorzitter  Leo N. Knudsen, een rondborstige  zeer vriendelijke kerel, zoon Leo en George Michagin. We kregen de nodige uitleg over ons verblijf op de baan en de bergplaats voor de wapens, iedereen kon daarvan gebruik maken.

Na de vlotte kennismaking volgde een rondleiding over het terrein en werden de ruimtes voor de diverse afstanden bekeken alsmede de opstelling van de schietschijven. Op elke baan was er een Ascor installatie voor het registreren van de schoten. Elk schot apart werd aangegeven en de totaaltelling na de schietbeurt was direct afleesbaar. Hierna was het tijd voor de BBQ, de kennismaking werd hierbij  op een prettige manier vervolgd. En zoals gewoonlijk werd er over diverse wapens en verenigingen heel wat af gepraat. De worstjes, het vlees en het brood werden tussendoor met een drankje vlot naar binnen gewerkt. De avond in de kantine was een gezellig gebeuren, zeker door de gesprekken met onze gastheren. We hebben daar heel wat gehoord over het schietgebeuren in Denemarken en de problemen voor het schieten met historische wapens. Ook daar is de overkoepelende organisatie in sommige opzichten moeilijk in de manier van regelen.

Zaterdagmorgen om acht uur ontbijt, daarna naar de baan voor de nodige uitleg over het verloop van de wedstrijd. Er werd in vijf groepen van zes man geschoten, drie Nederlanders en drie Denen in elke groep.  Afstand 200 meter, 20 schoten in 20 minuten was prima te doen. Daarna 5 schoten in 45 seconden. Roelof Beuving had maar 21 seconden nodig, dus ook goed te doen.

Afstand 300 meter was een heel andere zaak, 15 schoten in 20 minuten. Was, wat de tijd betreft, wel haalbaar maar de afstand viel voor de meeste schutters nogal tegen. Een paar bikkels uitgezonderd. Enkele schutters haalden nul punten. Ik kon het cijfer drie boven de baan niet eens zien, dus ik heb deze schietbeurt voorbij moeten laten gaan. Jammer dat het eindresultaat mede daardoor lager uitviel.

Denemarken won de wedstrijd met een  gering verschil. Beste schutters waren Lars Beck (Denemarken) met 297 punten en Leen Staring met 288 punten. Beiden ontvingen van Leo N Knudsen een lint met medaille en een beker ter herinnering.

s Avonds wederom een BBQ met broodjes etc. en een vervolg op onze gesprekken van de vorige avond. Daarbij werd weer veel informatie uitgewisseld. Paul Onckels overhandigde een mooi glazen zuiltje aan Leo N. Knudsen ter herinnering aan deze zeer geslaagde schietwedstrijd. Paul bedankte hem en zijn assistenten voor de geweldige gastvrijheid die we daar hebben genoten.

 Zondagochtend na het gezamenlijke ontbijt was het inpakken geblazen en werd begonnen aan de terugreis naar Nederland. Wij bedankten onze gastheren voor dit bijzonder geslaagde weekend waarna Leo N Knudsen ons nog eens nadrukkelijk uitnodigde om het volgend jaar het 10-jarig bestand te komen meemaken.

Een memorabel weekend, waarbij weer eens is gebleken dat sportschutters over de hele wereld met dezelfde liefde hun sport bedrijven en beleven.

Wim Heming.